WAAROM KIEZEN VOOR EEN LICHTPLAN.

Verlichting heeft een grote invloed op de sfeer in een ruimte. Een lichtplan of lichtstudie zorgt ervoor dat je het beste uit je pand haalt. Het vormt de basis voor een goede verlichting. Hierop staat onder andere aangeduid waar welke lichtpunten en armaturen komen. Het resultaat? Een plan met concrete voorstellen.

Op basis van je woningplan... 
Een lichtplan vertrekt vanuit je bedrijfsplan. Hierop ziet de lichtadviseur hoe het daglicht binnenvalt. Niet alleen de afmetingen van je pand, maar ook de indeling en het interieur spelen een rol. Weet je al hoe de meubels opgesteld gaan staan? De functionaliteit van de ruimte is belangrijk om de aansluit- en lichtpunten vast te leggen. Het heeft geen zin om op een plaats waar je een hoge kast gaat zetten een lichtpunt te voorzien. 

Aan de hand van je plannen combineert de lichtadviseur functionaliteit en sfeer in de desbetreffende ruimtes. Dat doet hij door de verlichting in vier categorieën in te delen: 

  • Algemene verlichting: verlicht de ruimte egaal 

  • Indirecte verlichting: wandlichten zonder rechtstreekse uitstraling 

  • Accentverlichting: verlicht gericht om een effect te versterken of iets extra uit te lichten 

  • Decoratieve verlichting zoals tafellampen, ledstrips … 

Voor nieuwbouw ... 
Bij nieuwbouw heb je vaak nog een blank canvas voor verlichting, wat eenvoudiger is. Ga met je plannen naar een lichtadviseur zodat de lichtpunten tijdens het bouwproces geïntegreerd kunnen worden. 

Heb je al gebouwd en zijn je lichtpunten al aanwezig? Dan kan je toch nog een lichtplan laten maken op basis van de bestaande situatie. Want de plaats van het lichtpunt is niet essentieel voor de plaats waar je lamp effectief gaat hangen. Er bestaan oplossingen zoals een railsysteem. Let wel op: als je geen lichtpunt voorzien hebt in je wand, zal wandverlichting niet meer mogelijk zijn. Een lichtadviseur kan je adviseren op basis van jouw situatie en wensen. 

… maar ook voor renovaties  
Ga je renoveren en zijn de kabels mogelijk al getrokken? Dan is een lichtplan nog mogelijk op basis van je bestaande lichtpunten en armaturen. Met de nodige creativiteit kan nog veel gerealiseerd worden. De lichtadviseur gaat stapsgewijs aan het werk om je verlichting aan te pakken. Eerst de basisverlichting met een goede harmonie tussen direct en indirect licht. Daarna de sfeerverlichting die speelt met het contrast tussen licht en donker. Ten slotte de taakverlichting die gericht licht biedt op plaatsen waar je wil werken. 

De lichtadviseur geeft bij renovaties steeds vaker advies over lichtzuinigheid. Heb je nog gloeilampen in je woning? Dan stelt hij een plan voor je op om deze lampen te vervangen door ledverlichting. Wist je dat je per lichtpunt dat je vervangt door een led 10 euro uitspaart op jaarbasis? Ledlampen zijn wel duurder, maar ze verbruiken minder en gaan tot 15 jaar langer mee dan een gloeilamp. Als je weet dat er in een gemiddeld huis 40 lichtpunten zijn, bespaar je 400 euro per jaar uit door al je lampen door leds te vervangen. 

HEEFT U VRAGEN, INTERESSE OF EEN HEEL GOED IDEE.

AARZEL NIET CONTACTEER ONS.

Vorige
Vorige

interview met studio 5802.

Volgende
Volgende

WIJ BEZOCHTEN EUROLUCE MILAAN 2023 .