48V SYSTEEM? WORDT DIT DE VOLGENDE "INDUSTRIËLE REVOLUTIE" IN DE VERLICHTING?

De spanning op ons elektriciteitsnet bedraagt 220V AC (wisselstroom). Dat weten we allemaal. De meeste toestellen werken echter op DC (gelijkstroom). Denk maar aan televisies, radio’s en modems,… en ook ledverlichtingstoestellen. Een driver is nodig om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom.

Met ledverlichting besparen we op ons energieverbruik. Slimme keuze. Een driver is echter nodig om ledverlichting te kunnen gebruiken. Dit toestelletje vormt de spanning van het elektriciteitsnet (220V) om naar 24 of 48V. Een driver in de armatuur maakt deze echter groter qua afmetingen. Ook de warmte van de driver blijft in de armatuur hangen wat dan weer niet zo goed is voor de levensduur van de armatuur.

Daarom zien we vandaag een nieuwe trend verschijnen. Meer en meer willen we de ledverlichtingstoestellen onmiddellijk door DC (48V) aansturen. De driver moet dan niet meer in de armatuur zelf maar kan elders op een centrale plaats. Meestal is dit in de elektriciteitskast. Positief gevolg voor de armaturen die kleiner worden, minder warmte afgeeft en dus langer meegaat. Een kleinere armatuur klinkt ook als muziek in de oren van designers en architecten.

Steeds meer merken gaan aan de slag om hun gamma uit te breiden met 48V-toestellen. Ook Macrolux, een belangrijke Italiaanse leverancier van designarmaturen die beschikbaar zijn bij Future Living, speelt hierop in. De Torch-reeks voldoet aan alle eisen van lichtontwerpers en architecten. Ook de lijnverlichting van Macrolux wordt nu al standaard aangestuurd door 48V.

DC-aangestuurde ledverlichting, de beste oplossing bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Is het vandaag nog slechts gedeeltelijk, dan verwachten we dat een 48V-installatie in de toekomst de norm zal worden. We zijn nog maar aan het begin van een lange maar wel uitdagende, innoverende en interessante weg!

Maurizio Falciglia