Fluitend naar het werk met gezonde kantoorverlichting

Een goede en juiste verlichting heeft een positieve invloed op ons. Dat weet iedereen. En toch blijven we hameren op het belang hiervan. Nog te veel is de verlichting niet wat het moet zijn om tot optimale prestaties en een positief welzijn van de werknemer te komen.

Productieve werknemers. Dat klinkt als muziek in de oren van elke werkgever met personeel in dienst. Een goede verlichting beïnvloedt de prestaties enorm. Voeg daarbij het belang van een goede lichtkwaliteit voor het bioritme van de werknemer. Een werknemer die zich goed in zijn vel voelt zal minder afwezig zijn. Geen ziekteverzuim, betere productiviteit, kortere terugverdientijd.

Tienen-16-min.jpg

Grote ramen in je kantoorruimte? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van invallend daglicht. Dat is immers gratis en ook het ‘beste’ licht beschikbaar. Te veel daglicht is dan weer een nadeel. Dan zorgt een lichtregelsysteem voor een toegevoegde waarde, al dan niet gekoppeld aan de zonwering. Een lichtregelsysteem meet immers de lichtintensiteit aanwezig in het kantoor en past dan de hoeveelheid ‘kunstlicht’ aan. Het resultaat is een constante lichtintensiteit én een energiebesparing die wel eens aanzienlijk kan zijn.

Natuurlijk zijn er een aantal zaken die scherp in het oog moeten worden gehouden. Zo zijn de lichtkleur en kleurtemperatuur van groot belang. Een algemene stelregel luidt: ‘hoe kouder, hoe productiever’. Een warme kleurtemperatuur geeft het tegenovergestelde effect dan wat de werkgever graag wil bereiken.

Een recent project van Future Living geeft mooi de ‘juiste’ gang van zaken weer. In samenspraak met het architectenbureau RES interieurarchitecten en eindklant EMD Accounting & Taks in Tienen berekende Future Living eerst lichttechnisch de volledige installatie. Functionaliteit kreeg de voorrang op esthetiek. Alle partijen kozen voor een differentiële aanpak waarbij elke zone individueel werd uitgewerkt. Een algemene tip van Future Living: hou bij de (her)inrichting van uw kantoor meteen rekening met het aspect ‘verlichting. Dat levert gegarandeerd een win-win situatie op, zowel voor werkgever als werknemer.